Tudnivalók a XVI. kerületi önkormányzati választásról

Mivel közeleg az önkormányzati választás, összegyűjtöttük a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mikor lesz az önkormányzati választás?

2019. október 13-án, vasárnap. Szavazni reggel 6-tól este 7 óráig lehet.

Milyen tisztségek betöltéséről szavazunk?

Megválasztjuk:

  • a kerületi polgármestert,
  • a kerületi képviselőtestület tagjait,
  • és Budapest főpolgármesterét.

Mivel három különböző tisztségről van szó, három külön szavazólapon lehet majd voksolni.

Kik az ellenzéki jelöltek?

Hat ellenzéki párt (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP és a Jobbik) közös jelölteket indítanak a választáson, akiket a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogat.

Budapest főpolgármester-jelöltje: Karácsony Gergely

A XVI. kerületi polgármesterjelölt: Nemes Gábor

A XVI. kerületi képviselőtestületi jelöltek:

Mit jelent az EVK?

Az EVK az egyéni választókerület rövidítése. A XVI. kerület 12 egyéni választókerületre oszlik. A szavazók minden EVK-ban egy képviselőt választhatnak meg, akit a képviselőtestületbe küldenek.

Miért fontos a képviselőtestület?

A polgármester nem egyedül dönt minden kérdésben, számos esetben képviselőtestületi szavazással születik meg egy-egy határozat. Ezért fontos, hogy olyan képviselők dolgozzanak a testületben, akik nem gondolkodás nélkül, automatikusan megszavaznak minden előterjesztést, hanem képviselik a választókerület lakóinak érdekeit, és ellenőrzik az önkormányzat működését.

Hol lehet szavazni?

Az egyéni választókerületeket még kisebb részekre, szavazókörökre szokták felosztani, és mindegyikhez külön szavazóhelyiséget rendelnek. 

A szavazásra jogosult állampolgárok a saját lakóhelyük szerinti egyéni választókerületben (EVK) és azon belül a kijelölt szavazókörben voksolhatnak.

A választási iroda augusztusban minden választópolgár számára egy értesítőt küldött ki, amelyen szerepel, hogy az adott szavazó melyik EVK-ban, illetve azon belül melyik szavazókörben, és pontosan hol tud voksolni. Szavazás előtt ezt célszerű ellenőrizni.

Ha valaki a lakóhelye mellett bejelentett tartózkodási hellyel (régi nevén ideiglenes lakcímmel) is rendelkezik, akkor dönthet úgy, hogy inkább annak a településnek az önkormányzati választásában venne részt. Ehhez azonban átjelentkezést kell kérnie a lakhelye szerinti választási irodánál, legkésőbb október 9-én 16 óráig.

Külképviseleten történő szavazásra nincs mód.

Mozgásukban gátolt szavazók mozgóurnát kérhetnek a szavazást megelőző napig a helyi választási irodától, illetve a szavazás napján déli 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól, mindkét esetben írásban. Az írásos kérelmet egy megbízott is átadhatja, akinek ehhez nincs szüksége meghatalmazásra.

Mi kell a szavazáshoz?

A szavazatszámláló bizottság előtt egyrészt a személyazonosságot, másrészt a lakcímet kell igazolni. A bizottság ez alapján tudja ellenőrizni, hogy az adott szavazó szerepel-e a választási névjegyzékben.

Erre alkalmas iratok:

  • Régi, papír alapú, könyv formátumú személyi igazolvány (amelyben a lakcím is szerepel).

VAGY

  • Akár új, kártya formátumú személyi igazolvány, akár útlevél vagy vezetői engedély, ÉS mindhárom esetben lakcímkártya.

Szavazás előtt tanácsos ellenőrizni a fenti igazolványok érvényességét, mert lejárt iratokkal nem lehet voksolni. Ugyanakkor a választásokra tekintettel a hétvégén rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok.

Miért érdemes az ellenzéki jelöltre szavazni?

A túlhatalom sosem vezet jóra. A jelenlegi polgármester és a fideszes képviselőtestületi többség érdemi vita, korlátozás és ellenőrzés nélkül bármit megszavazhat. A helyi önkormányzat az évek során már hozzászokott ehhez a működéshez, ezért teljesen természetessé vált, hogy ellenvéleménynek, más nézőpontnak nincsen helye, és nem kaphat teret. A lakosság egy része érdekképviselet nélkül maradt.

A kerület fejlődésének szempontjából fontosnak tartjuk, hogy valódi önkormányzatiságot valósítsunk meg, melynek keretében a polgármester és a képviselők rendszeresen tájékoztatják a lakosságot, bevonják őket a döntésekbe, átlátható módon elszámolnak a kiadásokkal, teret adnak az ellenvéleményeknek is, a döntéseket az eltérő szempontok és elvárások mérlegelése után hozzák meg, és nem élnek vissza a hatalmukkal.

További információk

Az önkormányzati szavazásról további, hivatalos információkat a valasztas.hu oldalon lehet találni.

Nyitókép: Oguszt, CC BY-SA 3.0