Tiszta levegőt! Szűrőmaszkot kapott a Szabadság-szobor

Február 26-án Greenpeace-aktivisták hatalmas „Tiszta levegőt!”–feliratot függesztettek ki a budapesti Szabadság-szoborra. De mi a helyzet a XVI. kerületben?

A Greenpeace aktivistái kedd reggel másztak fel a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi légszennyezettségre, ami miatt mintegy 13 ezer magyar hal meg évente. A szmog miatt egy légszűrőt is felhúztak a Szabadság-szobor fejére – írja a 444.

A szervezet azt követeli, hogy a budapesti városvezetés 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és 2019 végéig hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét. És fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.
Ezért online petíciót is indítottak az oldalukon. 

Azt hihetnénk, hogy a város szélén minket nem nagyon érint ez a probléma, de sajnos itt a Kertvárosban is sok ember még mindig nem tudja, hogy a kerti zöldhulladékok és a lomok elégetése során súlyosan mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. 2015 óta tilos a kertekben a hulladékok elégetése.
Emellett a XVI. kerület forgalmas útjai és a csúcsidőben álló kocsisorok ugyanúgy a telepöfékelik a levegőt káros anyagokkal.

(Kiemelt kép: 444.hu)