Teherautókkal hordják védettség alatt álló területhez az útépítés hulladékát a Szilas-pataknál

A hvg.hu munkatársai a helyszínen jártak, ahol sittel teli teherautókat láttak lerakodni a fővárosi Szilas-patak partján, éppen a védettség alatt álló terület határán. A XVI. kerület azt mondja, nem adott engedélyt a közelben útépítést végző BKK-nak arra, hogy a törmeléket oda hordják. A BKK pedig nem tudja, hogy kerül a patakhoz a hulladék.

Pár héttel ezelőtt kezdődött el a XVI. kerületi Cinkotai út és más környékbeli utcák felújítása. Az Omnibusz blog Facebook-oldalán több felháborodott kommentelő is arról számolt be, hogy az útfelújítás során felmart alapot és aszfaltot a Szilas-patak menti természetvédelmi övezet határába szállítják, ott rakják le és terítik szét. A patak parti sitthalmokról fotókat is küldtek szerkesztőségünknek. – írja a hvg.hu cikke

Csütörtök délelőtt a helyszínre mentek, és az építési törmelékek mellett egy éppen dolgozó markolót, teherautót is találtak. A munkások azt mondták, az útépítést végző konzorciumnak dolgoznak.

Felhívták telefonon a XVI. kerületi közterület-felügyeletet, ahol kérdésükre azt mondták: tudnak az ügyről, már április 9-én érkezett egy bejelentés hozzájuk a hulladéklerakásról. A kerületi jegyzői iroda az újságíróknak annyit közölt, hogy

a természetkárosítást a kerület elutasítja, a közterület-felügyelők kimennek és megvizsgálják a területet, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Hozzátették, a felújítás fővárosi hatáskörben zajlik, és további kérdéseink megválaszolására a városházára irányítottak.

A beruházó BKK nem tud a törmelékről

A hvg megkeresésére a főváros az építkezés kivitelezőjéhez, a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) továbbította őket, akik e-mailben elismerték, hogy az ő beruházásukról van szó, az építési törmelékről azonban azt írták,

a kivitelező konzorcium a Nógrádverőce úton tárolja ideiglenes jelleggel, az arra alkalmas törmeléket pedig újrahasznosítják. A Szilas-patak partja a kivitelezőnk által érintett területeken kívül esik, ezért az esetlegesen oda hordott törmelékekről nem tudunk tájékoztatást adni.

A helyszínen azonban elkapták a BKK-nak dolgozó kivitelező cég munkatársát, aki azt mondta, előre megbeszélt módon diszponálják az építési törmeléket a Szilas-patak partjára, ideiglenesen, azt innen továbbviszik majd a kistarcsai kőbánya területére.

© Máté Péter / hvg

Azért teszik előbb le a patak mentén, magyarázta az alvállalkozó dolgozója, mert ha a kisméretű teherautókkal minden alkalommal Kistarcsára kellene menni, sokkal tovább tartana a felújítás. A patakpartról később nagyobb járművekkel továbbszállítják a sittet a kőbányába.

A kerület nem adott engedélyt

A hulladéklerakásra használt terület mellett egyébként egy “Hulladék lerakása hatóságilag tilos!” tábla fogadta az újságírókat. Azt is megtudták, hogy ez a terület már a természetvédelmi övezeten kívül esik, igaz, éppen csak annak a határán túl terül el.

Ott jártukkor később egy konténeres autó is érkezett, amely a hulladék elszállításába kezdett. A jármű vezetője kérdésükre azt is elmondta, hogy ő az önkormányzatnak dolgozik, és aznap, csütörtökön küldték ki ide először ebben az ügyben.

© Máté Péter / hvg

A hvg munkatársai újra megkeresték az önkormányzatot, akik azt mondták,

senkinek nem engedélyezték még ideiglenesen sem építési törmelék vagy hulladék lerakását a Szilas-patak közelében.

Kérdésükre, hogy miért a megkeresésük után jelentek meg a hulladékelszállító autók, azt írták, erről a területről rendszeresen szállít el az önkormányzat illegálisan lerakott szemetet, szerdán, csütörtökön és még pénteken is visznek onnan el hulladékot. Két nap alatt legalább 50 köbmétert szállítottak el.

(Forrás: hvg.hu)
(Kiemelt kép: hvg.hu)