Szatmáry Kristóf cége feketemunkást dolgoztatott és többször nem adott nyugtát, de egy fillér bírságot sem fizetett

Ritka kivétel, hogy egy vállalkozásra egyetlen fillér bírságot se szabjon ki egyetlen hatóság annak ellenére sem, hogy előbb megfogják azzal, hogy be nem jelentett alkalmazottat, feketemunkást foglalkoztat, aztán nemsokára meg lebukik a vállalkozás azzal, hogy sokszor nem adott nyugtát a vásárlóknak. Ez a ritka kivételes eset állt elő annál a Szatmáry Kft.-nél, amelyikben éveken át tulajdonos volt Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, kereskedelempolitikai biztos, most pedig földutak leaszfaltozáséért felelős biztos – írja a 24.hu

Emlékezetes hónapokat produkált a Szatmáry Kft. tavaly év elején. Nem sokkal előtte lett hivatalos, hogy az adóhatóság feketemunkást talált a cégnél.

Aztán a 24.hu próbavásárlásaival buktatta le a vállalkozást, amely zöldség-gyümölcsös üzletet működtetett a Szatmáryék hazai kerületének számító XVI. kerületben, csak épp gyakran elmaradt a nyugtaadás – amely a bevételeltitkolásra is lehetőséget adhatott.

Szatmáry előbb hazugsággal és manipulációval vádolta a 24.hu-t, de videofelvételekkel igazolták, hogy az esetek nagyobb részében nem kaptunk nyugtát – aztán a fideszes politikus gyorsan kiszállt a családi cégből. Tavaly január óta így már csak anyjáé, Szatmáryné Jahl Angéláé és testvéréé, Szatmáry Arankáé a cég.

A most benyújtott beszámolóból négy érdekesség is kiderül. Az egyik, hogy egyetlen forint bírságot sem fizetett a vállalkozás, sem 2017-ben, sem 2018-ban.

Tavaly még védekezhettek volna azzal, hogy a 2017-ben beigazolódott feketefoglalkoztatás utáni büntetést csak 2018-ban kell befizetni, de a mostani dokumentumok tanúsága szerint ilyen tavaly sem sújtotta őket. Ahogyan a nyugtaadás elmulasztásáért sem kaptak semmiféle bírságot.

Az ugyancsak érdekes, hogy az adóhatóság egyáltalán ellenőrizte-e a céget az után, hogy mi lebuktattuk. A híroldal tavaly év eleji cikkében Szatmáry azt állította, megfizették a bírságot, igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

A másik érdekesség, hogy nagyon visszaesett a cég bevallott forgalma. A megelőző évek 200 millió forint körüli árbevétele és a 2017-es 188 millió után tavaly csupán 137 millió forintot mutatott ki. A bevételeket pedig csaknem teljesen elvitték a kiadások, nagyon szerény, 1,4 millió forintos adózott profitot tüntetnek fel.

Különösen annak fényében furcsa a papíron tükröződő lejtmenet, hogy az óriási béremelkedés miatt a lakosság egyre többet vásárolt az országban, a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan nőtt – úgy fest, mintha Szatmáryék zöldség-gyümölcs kereskedő üzlete pont ellentétes ívet írna le.

A harmadik, hogy annak ellenére is töretlenül bíznak a könyvelőjükben, a Horváth Könyvelő Kft.-ben, hogy a feketefoglalkoztatásért őt hibáztatták egy évvel ezelőtt.

A foglalkoztatottak létszámánál a korábbi bevallást ütő számokat látunk.

Most azt írják, hogy 2016-ban és 2017-ben is 4 személy dolgozott a vállalkozásban, pedig egy évvel ezelőtt még 8, illetve 7 főt tüntettek fel, sőt, Szatmáry a feketemunkással való megbukás után a 24.hu-nak azt írta, 14-en dolgoznak a cégnél. Azt is állítják, tavaly is négy főt foglalkoztattak. A személyi jellegű ráfordítások, tehát a bér, a járulékok, egyéb juttatások durván visszaestek, a megelőző évi 14,5 millió forintról 8,9 millió forintra. Ez azt jelenti, az alkalmazottak alig több mint a minimálbérért dolgoztak papíron.

(Forrás: 24.hu)
(Kiemelt kép: 24.hu)