Segítség helyett csonkítás

Ma elindultam ajánlásokat gyűjteni. Több érdekes esetet meséltek a lakók, de talán az alábbi volt az, ami leginkább felháborítónak találtam.

Éva, (nevezzük így) évekkel ezelőtt ültetett a háza elé két meggyfát. Azok nőttek, növekedtek, az egyiket mindig sikerült visszavágni, szép kerekre, a másik viszont csak nyúlászkodott felfelé, egész addig, amíg el nem érte a vezetéket. Éváék már nem tudták visszavágni a felső ágakat, ezért segítséget kértek az Önkormányzat illetékes osztályától. 

Tél végén, még alvó állapotban igényelték a segítséget, azután nyáron megjelentek a „szakemberek”, de nem a fa tetejét, hanem 2 vastag, éppen termő ágát csonkolták meg. Éva hazaérvén azt látta, hogy a meggyfája fele az úton fekszik, de a magas ágai ugyan úgy a vezetékek fölé nyúlnak!

Első felháborodásában bement az önkormányzat irodájába, és fényképekkel bizonyította, hogy nézzék meg, milyen a saját maguk által megnyírt fa, és mit műveltek az önkormányzat emberi a másikkal! Arról már nem is beszélve, hogy mindezt egy éppen termését érlelő gyümölcsfával tették! Az önkormányzat válasza mellbevágó volt: ugyan is egy nagy összegű bírságot szabtak ki Évára azért, mert „engedély nélkül megmetszette, kisebbítette meg a saját maga által ültetett fát a portája elött”! Arra pedig, hogy a kontárok mit tettek a másik fával, azt válaszolták: nem tudnak foglalkozni azzal, terem, vagy sem a fa, és a favágók így tartották jónak, slussz-passz! 🙁

Éva fellebbezett, nem fogadta el a büntetést, a napokban lesz majd a következő menete. De több hónapja a saját önkormányzatával kénytelen csörtézni, és az igazát a HATÓSÁGGAL szemben bizonyítani, ami minden tekintetben megerőltető számára.

Azt gondolom, ez jó példa arra, ha egy önkormányzat totálisan fordítva ül a lovon! Valahogy azt képzelik, hogy a HIVATAL van mindenek és mindenki felett! Nem azért vannak ott, és ülnek bent az irodáikban, hogy a lakosság segítségére legyenek, hanem azért, hogy hatóságként ott bírságoljak meg azokat, ahol csak lehet!  És még az ésszerűség határait sem képesek betartani! A legnagyobb baj az, ha az ügyfeleiket így kezelik, eleve ellenségnek, ellenfélnek tekintik, akikkel a hatalommal rendelkező harcol. És ez nagyon nincs így jól!

Kepes Ágnes

Kepes Ágnes

A Kertváros Környezet- és klímavédelmi bizottságának külső tagja. Nézd meg bemutatkozó oldalát és olvasd el további cikkeit!