Saját alpolgármesteréből csinált jegyzőt Kovács Péter

Budapest 16. kerületében néhány hónapja nincs jegyző, a korábbi közös megegyezéssel távozott a posztjáról, helyi hírek szerint nézeteltérés volt közte és a fideszes polgármester, Kovács Péter között. Mostanra viszont a polgármester megtalálta jelöltjét a posztra: egyik alpolgármesterét– írja a 24.hu

A jegyző feladata a törvényesség betartatása az önkormányzat és a képviselő-testület döntéseinél, működésénél, ő vezeti a polgármesteri hivatalt, munkáltatója az önkormányzati hivatal dolgozóinak, dönt hatósági ügyekben. Semmi más nem vezérelheti, csak a jogszabályokhoz való ragaszkodás, pártatlanul, befolyástól mentesen.

Csomor a 2014-es önkormányzati választáson (már nem először) a Fidesz-KDNP jelöltjeként megnyerte egyéni körzetét, így lett a képviselő-testület tagja és választották meg az egyik alpolgármesternek. Korábban, 2002-ben a polgármesteri címért is indult, de akkor kikapott a szocialista jelölttől. Olyannyira beágyazott a helyi Fideszben, hogy volt a frakció vezetője is.

A 24.hu hiába kérdezte Csomor Ervint, hogy tagja-e még a Fidesznek, illetve hogy mikor lépett ki a kormánypártból, a leendő jegyző nem kívánt válaszolni a kérdésre, az önkormányzat azt közölte, nem rendelkezik információval Csomor párttagságáról.

Azt viszont közölték, hogy Csomor február 1-jei hivatalba lépésénél semmilyen összeférhetetlenségi akadály nem állt fenn.

A vonatkozó jogszabály csak azt zárja ki, hogy pártban tisztséget viseljen egy jegyző, de azt nem, hogy tagja legyen pártnak. Igaz, azt kiköti a jogszabály, hogy nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné. Az pedig biztosan nem mindennapi, hogy valaki egyik nap fideszes színekben képviselő, másik nap már jegyző legyen valaki ugyanannál az önkormányzatnál.

Csomor jegyzői jelölése a 16. kerület képviselő-testületének múlt heti ülésén jött elő. Vajda Zoltán ellenzéki képviselő (aki a tavaly megszűnt Együtt tagja volt) szóvá tette, hogy teljesen abszurd a szituáció. Őt Polt Péter főügyészségére emlékezteti, hogy egyik pillanatban a kormánypárt tevékeny tagja, a másik pillanatban pedig a törvényesség és a pártatlanság őre lehet az a Csomor Ervin, aki szűk egy éve épp Vajdát jelentette fel a parlamenti választás előtti kampányban egy molinó miatt. – írja a 24.

A rendszerváltás utáni magyar történelemben egyedülálló dolgot vitt véghez Kovács Péter: a polgármesterünk egy megválasztott képviselőt, korábbi párttársát és alpolgármesterét ültette fél éves szünet után a jegyzői székbe, Csomor Ervin személyében.

A polgármester korábban így válaszolt a Momentum Kertváros és kerületi ellenzéki pártok közös petíciójára
“Ha figyelemmel kísérték 2006 óta tartó polgármesteri tevékenységemet, láthatták, hogy tudatosan távol tartom magam és az önkormányzat képviselő-testületét a pártpolitikától.”
Azt nem tudni, hogy a jegyzői pályázat körüli gyanús és érdekes történések, majd Csomor Ervin kinevezése mennyire férnek bele ebbe az állításba.

(Forrás: 24.hu)
(Kiemelt kép: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük