Rólunk

Vezetőség

Lengyel Patrik
Lengyel Patrik
kerületi elnök
Kóczán Károly
kerületi alelnök
Ökrös Erika
kerületi alelnök

Mozgalomként indultunk

A Momentum Mozgalmat 10 fiatal alapította 2015-ben, de csak 2017-ben vált a közvélemény számára ismertté, amikor sikeres aláírásgyűjtést szervezett azért, hogy népszavazást tartsanak a budapesti olimpiáról. Ekkor a Momentumnak országos szinten már mintegy 1800 aktivistája volt, de a párttagok száma mindössze 143 fő volt a márciusi párttá alakuláskor.  A Momentum identitását leginkább a több mint kétéves, kizárólag mozgalmi működés alakította, és ez jelentette az alapítók számára a hívó szót a csatlakozásra.

Momentum a Kertvárosban

2017. június 19-én a kerületünkben is megalakult a Momentum helyi szervezete Főző Zsolt elnökletével, 6 alapító taggal. Az elmúlt másfél évben a folyamatos érdeklődés következtében helyi tagságunk 42 főre emelkedett, még úgy is, hogy természetesen voltak olyan tagjaink, akik azóta kiléptek tőlünk különböző okokból.

Jelenlegi tagságunk nagyon sokszínű, legfiatalabb tagunk 18, legidősebb 70 éves. Vannak nálunk ugyanúgy szakmunkás, mint doktori végzettséggel rendelkező emberek is. Egyedülállók és sokgyermekesek, diákok és nyugdíjasok mind otthonra találtak a szervezetünkben. A hölgyek aránya most éppen 30% körüli. Világnézeti és politikai értelemben is teljesen befogadóak vagyunk mindenkivel, aki tud a céljainkkal azonosulni. Sokan jöttek hozzánk csalódott Fideszesek, de olyan is van, akinek DK-s, vagy SZDSZ-es múltja van. A legtöbbünknek azonban a Momentum az első pártja. Mi eddig kívülről néztük a pártpolitikát, de úgy éreztük, hogy muszáj valamit tenni szűkebb környezetünkért és a hazánkért is. Ezért csatlakoztunk a Momentumhoz.

Tenni akarunk egy jobb Magyarországért

Tagjaink általában kétféle indíttatásból jelentkeznek hozzánk: sokakat a Momentum mozgalmi jellege vonz hozzánk, őket a helyi építő jellegű akcióink inspirálják a belépésre, mint például virágültetés, szemétszedés, figyelmeztető tábla kihelyezése a HÉV megállókban. Ezen tagjaink úgy gondolják, hogy a helyi, alulról jövő kezdeményezések azok, amelyek segíthetnek a jelenlegi politikai apátia leküzdésében, a választók mentalitásának változásában, és ezzel együtt az Orbán-rendszer lebontásában. Mások azt gondolják, hogy a jelenlegi rezsimmel szemben kőkemény és érdekérvényesítő ellenzéki pártpolitizálásra van szükség, és úgy látják, hogy a jelenlegi magyarországi palettán a Momentum az a párt, amely képes lesz majd élére állni a rendszerrel elégedetlen emberek tömegének, mivel csak új, aktív politikai cselekvéssel van esély megbuktatni a Fidesz hatalmát. Mindkét csoport közös jellemzője, hogy nem elégszik meg a rendszerváltással, hanem konkrét elképzelésekkel rendelkezik arról a nyugat-európai típusú, emberközpontú, hatékonyan és normálisan működő országról, amiben szeretne élni, és aminek felépítésében, lehetőségeinek függvényében, szeretne részt venni. A Momentum részletes programjából kiderül, hogy hogyan képzelünk el egy ilyen országot.

Választások

A Momentum eddig négy választáson vett részt a kerületben.

A 2018-as parlamenti választásokon a kerületi szervezet második elnöke, Hollai Gábor indult, és bár végül visszalépett az Együtt színeiben induló Vajda Zoltán javára – a Momentum országos és helyi szervezetének maximális támogatásával –, a Momentum listán 5,5%-os eredményt ért el a Kertvárosban.

2018 november 11-én időközi önkormányzati választást tartottak Rákosszentmihályon, ahol Kóczán Károly, a kerületi szervezetünk harmadik és jelenlegi elnöke indult a Párbeszéd, DK, MSZP, LMP és Vajda Zoltán támogatásával. Károly a második helyen végzett a Fidesz jelöltje mögött, 36%-os eredménnyel.

2019 májusában az Európai Parlamenti választásokon a kertvárosi szavazók 17,48%-a voksolt a Momentumra. Ezzel a kerület harmadik legjelentősebb politikai erejévé váltunk, mindössze fél százalékkal lemaradva a DK-tól, és megháromszorozva a 2018-as listás eredményünket.

Végül pedig a 2019 októberi önkormányzati választásokon indultunk, ahol az ellenzéki együttműködés keretében három egyéni képviselőjelöltet indítottunk. Sajnos a három jelölt, ha néhány szavazattal is, de lemaradt fideszes vetélytársa mögött. Ugyanakkor elnyerték a választók 41-45%-ának bizalmát.

Kepes Ágnesre (6.evk) a választók 45,7%-a voksolt, és csupán 51 szavazattal (1,9%) kapott kevesebbet, mint Dr. Környeiné Rátz Katalin.

Pacher Tibort (7.evk) a szavazók 44,1%-a tisztelte meg voksával, ő 181 szavazattal marad le (6,18%) Antalóczy Csabától.

Végül pedig Lengyel Patriknak (11.evk) a választók 41,7%-a szavazott bizalmat, és ez 300 vokssal volt kevesebb (11,35%), mint Kovács Rajmund szavazatainak száma.

Ugyanakkor a rájuk adott szavazatok nem vesztek el, mert kompenzációs listáról a Momentum képviseletében Hollai Gábor bejutott az önkormányzati testületbe. Kepes Ágnes a Környezet- és klímavédelmi bizottság, dr. Pacher Tibor pedig a Gazdasági Bizottság külső tagja lett.

Rád is számítunk!

Ha segíteni szeretnél a munkánkban, vedd fel velünk a kapcsolatot!