Parkolási nehézségek a Centin

A Centin tapasztalható parkolási nehézségek oka történelmi, ezért repüljünk vissza a 70-es évek végére, mikoron is megépült a lakótelep I. üteme. 

Ekkor még a 2-4 emeletes házak dzsungelében alig-alig volt autó, mindenki a piros 44-es buszjárathoz rohant reggelente: az Ikarus teherportához vagy a Margit utcai megállóhoz. A sportosabbak a Pilóta utcai HÉV megállót célozták meg, minden autónak bőven volt helye.

Eljöttek a 80-as évek, megépült a II. ütem is, majd lassan majdnem minden családnak lett autója. Még mindig elfértünk, és elkezdtek kialakulni a megszokott helyek. Két kategória lett:
– közel van a kapuhoz (bármelyikhez)
– rálátok az ablakból
Ha a kettőt sikerült kombinálni, az volt a csúcs.

Mivel kicsi volt a közösség, és közel 10 éve épült a telep, még nagyjából ismert mindenki mindenkit, a gyerekek ott nőttek fel, a suliban minden emelet tele volt (igen, nem csak az épület felét használtuk, hanem még a Kiscentit és a Baross épületet is) ezért mindenki tudta ki hol áll.

A fejlődés teljesen normális, így történhetett, hogy cserélődtek a lakók, és a 90-es évekre már egy család nem csak egy autóval parkolt. A buszközlekedés javult valamennyit, az akkori piros 44A járattal, ami körbefutotta a lakótelepet, de a “10 perc alatt kocsival az Örsön vagyok” érzést nem tudta behozni lemaradásban.

Nagyjából a 2000-es évek elejére telt meg autóval teljesen a Centi, de a fejlődés továbbra sem állt meg. A régi lakók továbbra is a megszokott helyeket használták, az új lakók a maradékon osztoztak, és természetes módon fogalmuk sem volt arról, hogy 20+ éve mi a megszokott hagyomány.

Forrás: Wikipedia

Azóta eltelt még 20 év, az autók száma ismét duplázódott, olyannyira, hogy már a parkolók is kaptak felfestéseket, jó szűken, hogy még több autó elférjen, így vagy kiszállsz parkolás előtt a kocsiból, és csak a sofőr marad bent, vagy akrobatikusan kihajtogatod magad.

A konfliktusok száma egyre növekedett, mert a “régi lakók” nemcsak a hagyományos, megszokott helyeik megőrzéséért harcolnak, de az elmúlt 40+ év alatt meg is öregedtek, így 65-80 között már valóban szempont, hogy ne kelljen a bevásárlással sokat gyalogolni, cipekedni, hiszen a lift nélküli Centin a házhoz való becuccolás után jön a lépcsőmászás mindazoknak, akik nem a földszinten laknak. 

A megoldás nem az egymás anyázása, köpködése, leöntése, kiabálás és veszekedés, hanem a kölcsönös egymásra figyelés. 

Aki látja, hogy idősebb néni-bácsi parkol ki és be, általában ugyanoda, ha van máshol hely, akkor inkább a fiatalabb gyalogoljon +5 métert. Hagyjuk meg az időseknek a közeli helyeket.

Ha családos, nagy autót látsz, akkor ne parkolj rá a vonalra, hogy csak a csomagtartón bemászva tudjon kiállni, mert 2-3 kisgyerekkel felcuccolva az nem olyan vicces.

A legjobb módszer a konfliktusok kezelésére: a beszélgetés. Ne üvölts le a harmadikról, hogy “takarodjon, mert az a te helyed”, gyere le, és mondd el, hogy pl. bútort hoznak, és jó lenne, ha szabadon maradna. 

Mindenre van megoldás, csak türelem, és elfogadás kell. 

Ökrös Erika

Ökrös Erika

A Momentum XVI. kerületi helyi szervezetének alelnöke.