Önkormányzati tájékoztató a koronavírusról

A XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZKEDÉSEI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATBAN

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a ma 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével. Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken túl a következő intézkedéseket vezeti be:
·        Az Önkormányzat minden intézményében megfelelő minőségű és mennyiségű kézmosó és fertőtlenítőszer áll rendelkezésre és ez a jövőben sem fog változni.
·        Az óvodák és bölcsődék működése folyamatos. Változások: a szülők a csoportszobákba nem léphetnek be. A holnapi naptól az épületbe történő belépés után a szülők az erre kijelölt helyen kötelesek alaposan kezet mosni, majd ezt követően kísérhetik be gyermekeiket átöltözni.
·        Kérjük a szülőket, hogy akik 2020. február 26-át követően érkezetek haza a következő országokból: Olaszország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Németország, USA, Kína, Irán, Dél-Korea, a hazaérkezést követő 14 napig ne vigyék gyermekeiket szociális-, oktatási-, nevelési intézménybe vagy közösségbe. Kérjük otthoni körülmények között oldják meg gyermekük felügyeletét.
·        A XVI. kerületi nyugdíjas klubok foglalkozásai 2020. március 13-tól elmaradnak. A klubtagok és a szociális étkeztetést igénybe vevők számára az étkezést továbbra is biztosítjuk, azzal a feltétellel, hogy az ebédet ételhordóban vihetik haza és kizárólag otthon fogyaszthatják el.
·        Az Erzsébetligeti Színház és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezetközpont lemondta a 100 főnél nagyobb létszámú rendezvényeit és tanfolyamait az összes telephelyén. Bővebb tájékoztatásért kérjük, az intézmények honlapját keressék fel.
·        Az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda és a Szentmihályi Konrád Ferenc Uszoda továbbra is nyitva tart.  A fokozott, szükséges fertőtlenítésekről az uszoda üzemeltetője gondoskodott.
·        A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által üzemeltetett Kertvárosi Tanyaudvar nem fogad látogatókat.
·        A Polgármesteri Hivatalban az ügyintézés folyamatos, de kérjük Önöket, hogy csak halaszthatatlan ügyben vegyék igénybe a személyes ügyintézést. Bejelentéseket e-mailben az kabinet@bp16.hu címen vagy a 06-80-200-938 zöldszámon fogadunk.
·        Anyakönyvvezetőink az előjegyzett házasságkötéseket lebonyolítják.
Az iskolákat üzemeltető Észak-Pesti Tankerületi Központtal és a XVI. kerületi Kormányhivatallal folyamatosak az egyeztetések, az általuk hozott intézkedésekről is rendszeresen beszámolunk.

A fenti intézkedések visszavonásig érvényesek.
A későbbiekben megjelenő kormányrendeletek az Operatív Törzs utasításainak megfelelően változhatnak. Szükség esetén a helyi intézkedéseket polgármesteri döntésekkel, utasításokkal folyamatosan aktualizáljuk.
Jelenleg kerületünkben fertőzött személyről nincs tudomásunk. Az eddig hozott intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XVI. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérek minden Kertvárosban élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

2020. március 11.
Kovács Péter, polgármester

A fenti tájékoztatót itt találhatja.

Korábban megírtuk, hogy a főváros egészségügyi tanácsnoka milyen javaslatokat tett a járvány megelőzésére.

A járványról és a megelőzésről való tájékozódásra a koronavirus.gov.hu weboldalt ajánljuk!

(Kiemelt kép: pixabay.com)