Népszava: Nemes Gábor nem hibázott, nem kell fizetnie

Jogszerűen gyűjtött aláírásokat a XVI. kerület ellenzéki polgármester-jelöltje, a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a helyi és a fővárosi választási bizottságok döntését. – írja a Népszava

A Demokratikus Koalíció (DK) felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához, miután a Fővárosi Választási Bizottság jóváhagyta a XVI. kerületi Helyi Választási Bizottság döntését a közös ellenzéki polgármesterjelöltre kirótt majdnem 150 ezer forintos bírságról. Nemes Gábornak azért kellett volna fizetnie, mert a kerületi szakrendelő elé meghirdetett fórumon támogató aláírásokat gyűjtött társaival. A bírság indoklása szerint a terület az önkormányzat tulajdona, ahol csak előzetes írásbeli engedéllyel tehette volna ezt.

Az Ítélőtábla végleges döntése azonban kimondja, hogy az Alaptörvény szerint a helyi önkormányzat tulajdona a nemzeti vagyon része, ami a közérdeket kell hogy szolgálja, közös szükségleteket kell hogy kielégítsen. Ez alapján a közforgalom számára egyébként nyitott területen nem történt tiltott aláírásgyűjtés, így a korábbi határozatokat az Ítélőtábla megváltoztatta és az eredeti kifogást elutasította.

Kovács Péter nem írt külön posztot az immár jogerőre emelkedett döntéssel kapcsolatban, csak a korábbi (most már rágalmazó) posztjához írt kommentet:

Nemes Gábor azóta a Facebookon várja Kovács Péter polgármester bocsánatkérését, amiért valótlanul állította, hogy törvénytelenül cselekedett volna:

Kovács Péter törvénytelenséggel vádolt. Valótlanul állította ezt saját oldalán. Várom helyreigazítását és bocsánat kérését.

Közzétette: Nemes Gábor – 2019. szeptember 11., szerda

(Forrás: Népszava)
(Kiemelt kép: Nemes Gábor / Facebook)