Mikor kész a kész?

Holnapután, október 13-án, választunk. Ennek megfelelően kitört az átadási láz szerte az országban, és természetesen a Kertvárosban is. Az önkormányzat Facebook oldalán is egyre csak sorjáznak a sikerjelentések.

Vannak azonban kevésbé rózsás esetek is, ezekről viszont nem hallunk túl sokat. Ilyen például a Móra Ferenc Általános Iskola felújítása.

Évnyitó előtt

Kepes Ágnes jelezte egy nappal az évnyitó előtt Facebook posztjában, hogy valami nem stimmel a felújítással: “Érdekes lesz, a csupa szemét, sitt, lebontott ablakkeretek (bennük az üveggel,⚒ !!!!!!) és a fel nem rakott szigetelőanyagok között szaladgáló gyereksereg! “

Levélváltás

Szeptember 17-én még mindig tartottak a munkálatok, ezért Ági az önkormányzati képviselőtől, Dr. Környeiné Rátz Katainnál érdeklődött:

Amire hamarosan válasz is érkezett:

Hogy is van ez?

Engem is elgondolkodtatott a válasz: valóban úgy terveznek egy iskolai felújítást, hogy hat héttel tanévkezdés után legyen kész?
Elhatároztam, utánanézek a történetnek. Érdekes dolgokat találtam.

Szerződések

Az önkormányzat honlapján kis keresgélés után mindenki megtalálja a lezárt közbeszerzéseknél a”Móra Ferenc Általános Iskola felújítása” projekt dokumentumait. Ezekből megtudjuk, hogy a felújítás teljes költsége, 3% tartalékkerettel együtt, nettó 201.027.653,- forint, Áfával 255.305.119,- forint. Mindezért a következő felújítási munkákat kell elvégezni a rendelkezésre bocsátott tervdokumentáció szerint :

– 766 m2-en új tetőszigetelés kiépítése (kőzetgyapot hőszigetelés lejtésképzéssel, bitumenesvastaglemez víz szigeteléssel)

– tornaterem belső csapadékvíz elvezetés cseréje

– új tornatermi elosztó kiépítése

– tornatermi öltözők felújítása földszinten, emeleten cca. 140 m2 alapterületen

– új menekülési ajtó nyitása

– 493 db. homlokzati nyílászáró cseréje

– 1830 m2-en homlokzati hőszigetelés

– tető felülvilágítók javítása

És van persze kötbéres határidő is:

De az élet ennél bonyolultabb – augusztus 13., módosítás!

A szerződés teljesítése során az alábbi, a belső felújítást hátráltató körülmények merültek fel:

  • a szennyvíz csatorna dugulása miatt szükségesé vált a csatornaszakasz cseréje
  • az ablakok körüli javítások (többlet bontások, sérülő felületek, spaletták) a tervezettnél több időt vesznek igénybe
  • szükségessé vált a fűtési rendszer részleges felújítása során az eltakart részek csőhálózatának leválasztása és egyéb teljesítmény-optimalizálási feladatok
  • szükségessé vált a tűzjelző hálózat vezetékezésének kiépítése a tornatermi öltözők fixálmennyezete alá

Valóban sokszor előfordul, hogy nem várt problémákkal szembesül az ember egy felújítás során. Szerencsére az adott esetben ez nem okozott nagy gondot, a tartalékkeret terhére megoldható a többletmunka, de a határidőt augusztus 30-ig meg kellett hosszabbítani:

“3.) A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSI HATÁRIDEJE: A belső átalakítás és a felújítási munkák határideje-kötbérköteles határidő:2019. augusztus 30. A szerződés teljesítési határideje: A szerződéskötéstől számított 125 nap – 2019. október 15. Az átadás-átvételi eljárás időtartama a teljesítési határidőbe beleszámít.”

Itt már valamit nem értek: a szeptember 17-18-i levélváltásból kiderül, hogy a képviselő asszony szerint minden terv szerint megy; a szerződés ill. a módosítás szerint viszont kész kellett volna lenni minden munkával augusztus 30-án. Nem kellett volna az önkormányzatnak az asztalra csapni, és elkezdeni tárgyalni a kötbérről? 18 nap után 3,6 milliónál állna a mutató…

Október 10. – Pótmunkák!

Aztán október 10-én újabb módosítás születik – ezúttal pótmunkákat rendelt meg az önkormányzat, a “rendeltetésszerű használathoz”. Szerencsére ezeket is megoldja a kivitelező a tartalékkeret költségére, de a határidő megint csak csúszik. Igaz, a kötbéres teljesítés maradt augusztus 30.

Ezek után

… jó lenne tudni, hogy pontosan

  • mi volt kész augusztus 30-án
  • mi volt kész október 10-én
  • szükséges-e és lesz-e kötbérezési eljárás?
  • és mi lesz november 20-án?

Az olvasónak is biztosan vannak még kérdései…

A részletek kedvelőinek

Az adatok az önkormányzat honlapján elérhető dokumentumokból származnak:

https://www.bp16.hu/mora-ferenc-altalanos-iskola-felujitasa

Kepes Ágnes levélváltása Dr. Környeiné Rátz Katalinnal a “Budapest XVI. kerület – független közéleti fórum” zárt Facebook csoportban olvasható:

https://www.facebook.com/groups/119973835448308/

https://www.facebook.com/groups/119973835448308/permalink/329654077813615/

https://www.facebook.com/groups/119973835448308/permalink/330219264423763/


Pacher Tibor

Pacher Tibor

A Kertváros Gazdasági bizottságának külső tagja. Nézze meg bemutatkozó oldalát és olvassa el további cikkeit!