Mik a legfontosabb tudnivalók a banki fizetési moratóriummal kapcsolatban?

A Kormány a 47/2020. (III. 18.) sz. Korm. rendeletében a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló hitel- és kölcsönszerződések alapján már folyósított kölcsönök tekintetében fizetési haladékot (azaz fizetési moratóriumot) biztosított a tőke-, kamat, díjfizetési kötelezettség teljesítésére valamennyi lakossági ügyfél számára 2020. december 31-ig.

Mi a lényeg röviden?

 • Az érintett hiteltermékek: lakáshitelek (illetve a jelzálog alapú hitelek), a személyi kölcsönök (fedezetlen hitelek), a Babaváró hitelek, a hitelkártyák és a folyószámla hitelek.
 • Bárki dönthet úgy, hogy mégis az eredeti szerződésnek megfelelően fizeti tovább hitelét.
 • A moratórium alóli kilépési szándékról nyilatkozni szükséges a bankoknál. Az erre vonatkozó teendőket a bankok a honlapjukon közzétették. A legtöbb esetben a nyilatkozat online is megtehető.
 • A későbbiek során is van lehetőség a fizetési moratórium alóli kilépésre, vagy az abba való visszalépésre.
 • A moratórium lejárta után a törlesztő részletek nem lehetnek magasabbak, a futamidő azonban meghosszabbodik. Amennyiben a törlesztő részlet nem FIX, akkor viszont lehet változás a havi fizetendő összegben, amennyiben a BUBOR (amihez többnyire kötik a kamatokat) változni fog.
Kép forrása: pixabay.com

A leggyakrabban előforduló kérdésekről

 • Mit jelent pontosan a fizetési moratórium?

A fizetési moratórium hatálya alatt az adós a moratórium hatálya alá tartozó kölcsönök tőke-, kamat-, díjfizetési kötelezettségének teljesítésére fizetési haladékot kap.

A fizetési moratóriumra tekintettel elhalasztott fizetési kötelezettségeket az adósnak a fizetési moratórium lejártát követően kell teljesítenie.

A fizetési moratórium időtartama alatt lejáró szerződések 2020. december 31. napjáig meghosszabbodnak.

A jogszabály rendelkezése folytán a fizetési moratórium lejártát követően a törlesztő részletek összege nem növekedhet, ami a futamidő meghosszabbításával kerül biztosításra.

Az elhalasztott fizetési kötelezettségek tekintetében a törlesztendő tőke és kamat pontos összegéről, teljesítésének módjáról az eredeti szerződés és a hatályos jogszabályok alapján a bankok tájékoztatást kötelesek adni Ügyfeleik részére.

 • Mit kell tennie, ha élni szeretne a fizetési moratóriummal?

Aki élni kíván a fizetési moratóriummal, annak nincs további teendője.

 • Van-e lehetőség arra, hogy az eredeti szerződéses feltételek szerint fizesse a hitelét?

Igen, a fizetési moratóriumból lehetősége van bárkinek kilépni akár az összes, akár egy, akár több hitel tekintetében is.

Ha valaki a kilépés mellett dönt, hitelét az eddigiek szerint fizetheti tovább. A befizetések az eredeti szerződésben foglaltak szerint kerülnek elszámolásra.

 • Mi a teendő, hol kell jeleznie, ha úgy döntött, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal?

Az erre vonatkozó teendőket a bankok a honlapjukon közzétették. A legtöbb esetben a nyilatkozat online is megtehető.

Folyószámlahitelek esetében a moratórium kizárólag azon ügyfelekre vonatkozik, akiknek 2020.03.18-án volt kihasznált hitelkerete. A fizetési haladék csak ezen kihasznált keret (mint már folyósított kölcsön) tekintetében áll fenn.

Hitelkártya szerződés esetén a minimum fizetendő összeget elérő vagy azt meghaladó visszafizetéssel a Bankok azt a szándékot feltételezik, hogy a hitelkártyáját a megszokott módon szeretné a továbbiakban is használni, azaz nem kíván élni a moratóriummal, így ezt nem szükséges külön is jelezni.

Fontos tudni, hogy a 2020.03.18-án 24:00 után könyvelt hitelkártyás tranzakciók NEM tartoznak a fizetési moratórium hatálya alá!

 • Van-e lehetőség arra, hogy visszatérjen a fizetési moratóriumba?

A jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy a későbbiek során újra beléphessen bárki a fizetési moratóriumba.

Amennyiben valaki a fizetési moratórium ideje alatt fizetési kötelezettségét bármikor nem teljesíti, fizetési kötelezettsége fedezetét nem biztosítja, vagy Bankját a fizetési moratóriumba történő visszalépéséről tájékoztatja, a Bank a fizetési moratóriumba való visszalépését tudomásul veszi.

 • Hitelkártya csapda!

A kamatmentesség feltétele továbbra is a kivonatokon közölt záró egyenleg fizetési határidőre történő maradéktalan megfizetése. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a szerződés szerinti kamat a moratórium ideje alatt felszámolásra kerül, ami rendkívül komoly terhet jelenthet, mivel a kamatok itt a legmagasabbak, általában éves 20% fölöttiek.

Fontos tudni, hogy a 2020.03.18-án 24:00 utáni hitelkártyás költések NEM tartoznak a fizetési moratórium hatálya alá!

 • Jobban járunk, ha nem fizetjük a babaváró hitel törlesztőrészletét!

Megéri igénybe venni a banki fizetési moratóriumot annak, aki idén március 18-ig babaváró kölcsönszerződést kötött: az első öt évben nem kell kamatot fizetniük, így a fizetési stop alatt ilyen tartozásuk nem halmozódik fel. Ha pedig megszületik a második és harmadik gyerek – és az első baba után a család nem kért még törlesztési szüneteltetést – a felfüggesztés miatt nagyobb tőkeösszeget engednek el nekik!

A cikket a Momentum Kertváros banki dolgozó tagja írta
(Kiemelt kép: pixabay.com)