Mit kell tudni az általános iskolai beiratkozással kapcsolatban?

Már csak pár nap van hátra a jelentkezésből ha ún. körzettel nem rendelkező általános iskolába szeretnénk íratni gyermekünket. A körzetes iskolákban április 28-án kezdődik a beiratkozási időszak. Mindkét esetben nehezítés a korábbi évekhez képest, hogy on-line kell intézni a jelentkezést, cikkünkben összefoglaljuk ennek menetét.

A választható iskolák

Vannak körzettel nem rendelkező, nem állami fenntartású iskolák.
Ilyen a XVI. kerületben:

  • Új Suli Alapítványi Általános Iskola
  • Müller György Óvoda és Általános Iskola
  • Sashalmi Waldorf Iskola
  • Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola.

Ha ezek valamelyikébe szeretnénk gyermekünket adni, sürgősen lépni kell, mert, április 6-24-ig kell a beiratkozást megtenni. A körzettel nem rendelkező általános iskola a gyermek felvételéről legkésőbb április 27-ig dönt.

Körzettel rendelkező iskolák a XVI. kerületben: Szent-Györgyi, Sashalmi Tanoda, Móra, Lemhényi, Kölcsey, Jókay, Herman Ottó, Centi, Batthyány, Arany János, Táncsics
Arról, hogy gyermekünk melyik körzetbe tartozik, itt lehet tájékozódni.

Amennyiben körzettel rendelkező iskolába szeretnénk beíratni a gyermeket (függetlenül attól, hogy a lakcím szerint a körzetesbe vagy nem), azt április 28-május 15-ig tehetjük meg. A „nem körzetes” gyerekekről az iskolák május 21-ig döntenek.

Amennyiben nem a saját körzetünk szerinti iskolába szeretnénk beiratni gyerekünket, érdemes az adott iskolát telefonon megkeresni.

A beiratkozás intézése

A beiratkozáshoz mindenképp szükség van a KRÉTA rendszerre, az alábbiak szerint:
Ha nincs sem magunk, sem másik gyermekünk miatt KRÉTA felhasználónevünk és jelszavunk, itt tudunk kérni.

Ideiglenes regisztrációt kapunk, majd a megadott felhasználónévvel és jelszóval – mely minimum 8 karakterből áll, kis és nagybetűket is tartalmaz – bejelentkezünk.

Ha valakinek bármely másik gyermekéhez fűződően (vagy saját magának) már van KRÉTA hozzáférése, akkor azon keresztül tudja elindítani az általános iskolai beiratkozást.

A szülői gondviselői felhasználónév és jelszó megadása után és az adott KRÉTA rendszerben az e-ügyintézés menüpontra kell kattintani. Ez csak szülői-gondviselői hozzáféréssel elérhető, tehát ha nincs e-ügyintézés menüpont a „házi feladatok” és az „üzenetek” menüpont között, akkor valószínűleg a gyermek KRÉTA felhasználónevével léptünk be.

(Az alábbi képernyőképeken nyomom követheti a jelentkezés menetét, az oldal alján nagy méretben is láthatja a tartalmunkat)

Itt az „Ügyintézés indítása” menüpont alatt találjuk a „Beiratkozás általános iskolába –BÁI” menüpontot. Az űrlapot értelemszerűen kell kitölteni, a pirossal csillagozott részek kitöltése kötelező. Fontos hogy az általunk kitöltött adatok pontosan egyezzenek a gyerek hivatalos okmányaiban szereplőkkel. A gyermek oktatási azonosítóját az óvodából tudjuk megkapni. A személyi igazolvány száma, TAJ szám és adószám is kitöltendő, a lakcímkártyán szereplő adatok megadása azonban kötelező, és ugyancsak egyeznie kell pontosan. Ha a gyermek tartózkodási helye eltér a lakcímkártyán szereplő adatoktól, a címadatok megadása után lehet megadni a tartózkodási helyet.

A jelenlegi helyzetben különösen érdemes megadni a gondviselők e-mailcímét.  

Csatolandó dokumentumok (amit érdemes előre odakészíteni, jó minőségű fényképet, vagy pdf fájlt csinálni belőle): személyi igazolvány, TAJ kártya, lakcímkártya, amennyiben a szülőnek egyedüli felügyeleti joga van bírósági döntés alapján, ezt is csatolni kell. A KRÉTA rendszerben nem tesznek róla említést, de pl. a Táncsics Mihály Ált Iskola tájékoztatójában szerepel: nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jogról (pl. innen letölthető).

A kérelem beküldése után módosítani már nem lehet. A folyamatban levő ügyek között megjelenik, később is megnézhetjük, sőt, a határozatot is itt lehet majd megnézni.

Ha az előbb említett elektronikus adategyeztetésre semmiképp sem nyílik lehetőség, a körzetes iskola a gyermeket hivatalból felveszi, és a tanév első napján a fenti dokumentumokat személyesen is be lehet mutatni.

(Források: tancsics16.hu, ekreta.hu, eduline.hu, jokai16.hu, kir.hu)
(Kiemelt kép: pixabay.com)