Kovács Péter: Senki nem szavazta le Bálint György díszpolgárságát

Kerületünk polgármestere az indexnek mondta el véleményét Bálint gazda díszpolgári jelölésével és az önkormányzati testület döntésével kapcsolatban.

Az országos sajtóban hatalmas vihart a fideszes többségű önkormányzati testület döntése, aminek értelmében az idén 100. életévét taposó Bálint gazda sokadik jelölésre sem kapta meg a kerület díszpolgára címet. Helyette Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese mellett döntöttek, aki a pletykák szerint hamarosan elköltözik a kerületből, mert az agglomerációban építkezik.

Kovács Pétert az index újságírója kérdezte meg az ügyről:

Senki nem szavazta le Bálint György díszpolgárságát. Senki nem mondta, hogy ne lenne méltó a díszpolgári címre bármelyik felterjesztett személy. Szerintem mind a 10 jelölt méltó erre. A félreértést az okozta, hogy a testület 10 jelöltből választott díszpolgárt, ebben a tíz névben Bálint György neve is szerepelt.
Az önkormányzat pénteki közleménye szerint „a kerületi lakók által javasolt 10 díszpolgárjelölt közül választhattak, akik mindannyian kiváló emberek, életútjuk, tevékenységük alapján bármelyik méltó lenne a díszpolgári címre (…) a szavazólapon 10 jelölt közül lehetett egyet választani, így fogalmilag is kizárt, hogy bárki bármelyik jelölt ellen szavazott volna vagy akár leszavazta volna.
Következésképpen, senki nem szavazott nemmel Dr. Bálint György díszpolgárságára.

Azonban az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes kommentben a következőt írta:

Ezzel kapcsolatban a polgármester személyes véleményeként azt mondta, nem ért egyet Vincze Ágnes képviselőtársa véleményével:

Nekem teljesen mindegy ki melyik párt tagja, én azt tartom szem előtt, hogy mit tesz. Tudja mi itt a XVI. kerületi Fideszben nem egy szellemi gettóban élünk, mindenkinek van saját véleménye, motivációja. Vincze Ágnesnek ilyen, nyilván megvan ennek az oka. Nekem, meg a képviselő-testület többségének más.
Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is.

Egy pártpolitika mentes önkormányzatban – legalábbis Kovács Péter állítása szerint – egy ilyen megnyilvánulás nem fordulhatna elő. A polgármester magyarázkodását pedig mindenki eldöntheti, mennyire fogadja el.
A Momentum Kertváros szerint Vincze Ágnes fideszes képviselő ezzel a megnyilvánulásával bebizonyította, hogy a kerületben igenis él a pártpolitika, nagyonis befolyásolja a fideszes többség döntését a pártközpont által közvetített “értékek”. Mi nem egy ilyen kerületben szeretnénk élni!

(Kiemelt kép: helyihirek.hu)