Felmérés: Erősödött a Momentum, kiesés szélén az LMP

A Závecz Research szerint a Fidesz, az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Jobbik mellett jó mozgósítás mellett az LMP-nek és a Momentumnak is lehet esélye egy-egy EP-mandátumra a közelgő választásokon – írja a hvg.hu

A felmérés szerint a teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 31 százalékos, ez statisztikai értelemben lényegében azonos az előző két hónapban mért 32 százalékkal. A Jobbik esetében is nagyon kicsi, bár enyhe csökkenő tendenciába illeszkedő a változás, februárban 10, most 9 százalék sorakozott fel a párt mögé. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció táborának mérete ezúttal sem változott, az előbbi ősz óta a választókorú népesség 7, utóbbi 5 százalékára számíthat.

A Momentum az elmúlt hónapokban 3-4 százalékon ingadozott, februárban az alacsonyabb, most a magasabb értéken található a szavazótábor nagysága. Az LMP mozdulatlan, közel fél éve 3 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt tábora ismét kisebb lett, ezúttal 1 százalékos. Ugyanezen a szinten található a Mi Hazánk Mozgalom valamint a Párbeszéd is. A pártnélküliek aránya emelkedett, 33-ról 36 százalékra.

Forrás: Závecz Research Intézet

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékos, tetemes az előnye. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 14, az MSZP 13 százalékos a támogatottsága. Az elkötelezett pártválasztók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 5 százaléka támogatja a Momentumot, az LMP-t pedig 4 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom a biztos pártválasztói körben 2 százalékos, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos.

Forrás: Závecz Research Intézet

Az intézet hozzáteszi, hogy bár az EP-választási kampány még alakíthat ezen, de a mostani eredmények alapján biztosnak látszik, hogy a Fideszen kívül a Jobbiknak, az MSZP-Párbeszéd listájának, valamint a DK-nak van a legnagyobb esélye képviselőket küldenie az európai parlamentbe. A Momentumnak az elmúlt fél évben a biztos pártválasztók körében elért 4-5 százalékos eredményei is magukban hordoznak egy esetleges mandátumot. Elképzelhető az EP-képviselet megszerzése az LMP esetében is, bár a párt eredményei elmúlt hat hónapban valamivel alatta maradnak a küszöbértéknek: 3-4 százalékot értek el.

Ennyire állandósult erőviszonyoknál kisebb a valószínűsége, hogy új szavazók tűnnek fel május végéig a pártoknál, a választási eredmény inkább attól függ majd, hogy mennyire sikerül a részvételi kedvet növelniük, a meglévő támogaóikat aktivizálni.

Jelenleg a Demokratikus Koalíció tábora a leginkább elszánt, 72 százalékuk biztosan elmenne egy mostani parlamenti választásra. Mostanában az MSZP hívei is eléggé eltökéltek, ebben a hónapban 68 százalékuk jelezte, hogy mindenképpen voksolna. A Fidesz táborának 64 százaléka menne szavazni, a Jobbik támogatóinak 57 százaléka.

A sikerhez a legnagyobb mozgósításra a Momentumnak és az LMP-nek van szüksége, hiszen jelenleg mindkét párt szimpatizánsainak 48 százaléka aktív.

A magyar választóközönség aktivitási szintje jelenleg 46 százalékos, a múlt hónaphoz képest valamelyest, 3 százalékponttal kisebb lett. Azok, akik részvételi szándékuk mellett pártpreferenciával is rendelkeznek, a választásra jogosultak 38 százalékát teszik. Ez az arány is csökkent valamelyest, a múlt hónapban 40 százaléknyian voltak biztos szavazó pártválasztók.

(Forrás: hvg.hu)
(Kiemelt kép: momentum.hu)