Egyszerűbb videóhívás immár Skype-pal is

Jó hír, hogy a Zoomon kívül immár a Skype segítségével is könnyen és gyorsan lehet videohívást kezdeményezni.

A kényszerű otthonlét során sokat számít, ha egy hívás során nem csak egymás hangját halljuk, de láthatjuk is a beszélgetőpartnert, vagy akár olyan dolgokat, amiket szeretne nekünk megmutatni. Szerencsére számos különféle szoftver áll rendelkezésre, amellyel videohívásokat indíthatunk számítógépről, okostelefonról vagy tabletről. De amíg a nagy cégeknél dolgozóknak ez könnyen megy, hiszen évek óta használják ezt a technológiát értekezletek lebonyolítására, addig az idősebbeknek nem feltétlenül van benne rutinjuk.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy két vagy több ember között csak akkor sikerülhet videohívást lebonyolítani, ha ugyanazt az alkalmazást használják, továbbá regisztráltak is maguknak egy fiókot, amivel be tudnak lépni az adott programba. Szóval az unokának hiába van Skype-ja, ha a Nagyinak nincs, és ő csak Hangoutsot ismeri – vagy még azt sem. Persze ekkor sem lehetetlen távolról elmagyarázni valakinek, hogyan telepítsen, illetve használjon egy számára teljesen új rendszert, de nem egyszerű feladatól van szó, és nem biztos, hogy sikerül véghezvinni.

A Zoom éppen azért lett annyira népszerű a járvány kitörése óta, mert nagyon könnyű bánni vele. Elég ismerni a beszélgetőpartner email címét, és máris lehet küldeni neki egy linket, amire kattintva az illető azonnal belép a hívásba. Nem kell telepíteni, regisztrálni, magyarázni.

Ugyanakkor egyre több szakember véli úgy, hogy a Zoom sajnos nem teljesen biztonságos szoftver. Kiderült róla, hogy a háttérben információkat küld a Facebooknak, az adatokat Kínán keresztül továbbítja akkor is, amikor erre nincs szükség, illetve az üzenetek nincsenek olyan mértékben titkosítva, mint amilyen szintet a cég ígér. A Google és a SpaceX például megtiltotta a Zoom használatát a saját munkatársai számára.

Ebben a helyzetben jó hír, hogy immár a Skype is bevezette a meghívó alapú videohívást, Meet Now néven. Gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a versenytárs: egy regisztrált Skype felhasználó a Meet Now (magyarul Értekezlet) gombra kattintva küldhet ki meghívót. A másik fél (vagy akár több partner) az emailben kapott linkre kattintva a Skype webes felületére jut, ahol regisztráció nélkül csatlakozhat a beszélgetéshez. A funkció pontos leírása (egyelőre csak angolul) itt olvasható.

Reméljük, további szoftverfejlesztők is követni fogják a Zoom példáját, és más népszerű videochat szoftverekbe is megérkezik majd ez az opció.