Eddig akadályozta a bíróság a Momentumot, mégsem bukja a választási indulást a párt

Elhárulni látszanak azok az adminisztratív akadályok, amelyek a Momentumot hátráltatták abban, hogy elindulhasson a májusi EP-választáson. Jelenleg ugyanis nem kerülhettek a nyilvántartásba, így EP-listát sem tud állítani a párt. A törvényszék azonban hirtelen felgyorsult, amikor rákérdeztünk az ügyre. – írja az index.

A bejelentkezés a választási nyilvántartásba rutineljárásnak számít. Ha egy párt listát akar állítani, jelölőszervezetként – egy formanyomtatványon – le kell adnia a jelentkezését a Nemzeti Választási Irodánál. Ha az adatok stimmelnek, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyja a kérelmet.

A Momentum váratlan akadályokba ütközött, így veszélybe került az EP-választási indulása. 
Érdemes röviden áttekinteni a kronológiát:

  • múlt csütörtökön az NVB elutasította a Momentum kérelmét.
  • Leegyszerűsítve két problémája volt az NVB-nek: a párt székhelyeként a Múzeum körutat tüntették fel, holott a szervezetek hiteles nyilvántartásában a Rózsa utca szerepel. Ráadásul Fekete-Győr András pártelnök jelentette be a szervezetet, holott neki a jogosultsága a nyilvántartás szerint lejárt 2018 június 31-én.
  • A székhelyváltoztatás miatt már az ÁSZ-vizsgálat idején is kellemetlenségei voltak a pártnak. De a Momentum nem figyelmetlenségből adta le most így a kérelmet. Az új székhelyet és a képviseleti joggal rendelkezők adatait már január elején bejelentették, a Fővárosi Törvényszék pedig február 8-án végzést is hozott a változások bejegyzéséről.
  • Az új adatokat azonban a bíróság azután sem vezette át a nyilvántartásba (erre nem is köti határidő), miután jogerőre emelkedett a végzés. Így március 13-án, amikor a Momentum az NVI-nek leadta a kérelmet, hiába csatolta a bírósági végzést, a választási iroda azt nem fogadta el.
  • A Momentum fellebbezett a Kúriához, amely szerdán megerősítette az NVB döntését. Hiába van bírósági végzés az új adatokról, a hivatalos nyilvántartásban szereplő régi adatok a mérvadóak.
  • Csakhogy így előállt a faramuci helyzet: eszerint ugyanis Fekete-Győrnek nincs jogosultsága a párt nevében eljárni, vagyis nem jelentkezhet a Momentum nevében senki a választásra.

Felmerül, hogy vajon mennyire észszerű az a szabályozás, ahol előfordulhat, hogy egy párt önhibáján kívül, adminisztratív ok miatt ne indulhasson egy választáson, miközben az összes érintett állami szerv betartotta a törvény által előírt eljárási határidőt. Ahhoz ugyanis elég komoly társadalmi érdek fűződik, hogy egy választáson az összes legálisan működő párt megmérethesse magát.

Az index csütörtökön megkérdezte a Fővárosi Törvényszéket, hogy miért nem vezették át az adatokat a nyilvántartásba, átlagosan meddig tart átvezetni, és a Momentum esetében mikor történik meg a frissítés.

Választ nem kaptak, de kérdésük után nem sokkal, csütörtök délutánra már frissültek az adatok

Jelenleg a Momentum bejegyzett székhelye a februári döntésnek megfelelően már a Múzeum körút, és Fekete-Győr is eljárhat a párt nevében. Vagyis már nincs akadálya, hogy a Momentum újra leadja a formanyomtatványt, indulhasson az EP-választáson,  és mivel április 6-án indul az aláírásgyűjtés a listaállításhoz, a Momentum nincs még lemaradva.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az Indexnek az esetről azt mondta,

ott leszünk a szavazólapon május 26-án: sem anyagilag, sem jogilag nem tudják megakadályozni, hogy induljunk.

(Forrás: index.hu)
(Kiemelt kép: index.hu)