Anyák napja után 2 nappal: A kormány a nők elleni erőszak mellett foglal állást

Vasárnap Anyák napja volt. Hétfőn a KDNP benyújtotta, majd kedden az Országgyűlés megszavazta az Isztambuli Egyezmény (melyet 2014. március 1-jén írtunk alá) ratifikációjának (törvénybe iktatásának) elutasítását. Az Egyezményt eddig 47-ből 34 állam ratifikálta, köztük Lengyelország és Románia is. Az egyezmény ratifikálása nyolcmilliárd forintba kerülne.

Annyit hallunk róla, mégis sokan nem tudjuk, miről is szól ez az egyezmény

Az Isztambuli Egyezmény szövege magyar nyelven itt olvasható.
Tulajdonképpen egy sor olyan lépés, amelyek a nők elleni erőszak visszaszorításához vezethet. Például azzal, hogy rákényszerítené az országot a rendőrök kiképzésére a témában, vagy hogy arányosabb büntetési tételek legyenek kiszabva. Az Isztambuli Egyezmény megvalósítását, betartását egy nemzetközi szakértői csoport ellenőrizné. Varga Judit szerint az Egyezmény cikkelyei maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben. Akkor hát miért kell elutasítani az Egyezményt?

(Kép forrása: pixabay.com)

A kormány ellenérvei: a „gender szemlélet”

Valóban, a szövegben angolul a „nem” szó genderként szerepel az alábbiak szerint:
„nem” [az eredeti szövegben: gender = társadalmi nem – a szerk.] : azok a társadalmilag kialakult szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint.
Érthető ennek definiálása, hiszen pont az évszázadokra visszanyúló társadalmi szerepben fennálló különbségek miatt kell sajnos még mindig beszélnünk a nők elleni erőszakról. A hatékony áldozatvédelem és megelőzés nem elválasztható a nemek társadalmi helyzetének figyelembe vételétől.

Másik vitatott pont az oktatásról szóló cikk, amelyben arról is szó van, hogy legyen az iskolákban tananyag a nők és férfiak közti egyenlőségről, a sztereotípiamentes nemi szerepekről.
Ebben az országban valóban elítélendő ez, ahol „szánalommal tekintenek azokra a képviselőkre, akiknek a személyi száma 2-es számmal kezdődik”.

A migrációról beszélnek még kormánypárti politikusok. Az egyezmény azt írja, szeretné elősegíteni, hogy azok az áldozatok, akiknek a tartózkodási engedélye a házastársuktól (a bántalmazótól) függ, jogilag leválhassanak a partnerükről, és ne maradjanak csak azért a kapcsolatban, nehogy egy esetleges válás miatt el kelljen hagyniuk a befogadó országot. Tehát nem illegális migrációról beszél, ahogy azt szeretnék elhitetni.

Nekünk, nem bántalmazott embereknek kell tennünk azért, hogy a szégyen és a félelem ellenére merjen lépni az, akit napi szinten ér megaláztatás, fenyegetés, fizikai vagy lelki bántalmazás.

Áldozatsegítő vonal: +36-80-225-225
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: +36-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Hetente 1 nő hal meg családon belüli erőszak miatt. Meddig még?

Ezt a cikket egy 2-essel kezdődő személyi számú egyén írta.
(Forrás: wmn.hu, index.hu, mérce.hu)
(Kiemelt kép: theconversation.com)