A Momentum Európája: kórház – iskola – munkahely

Kórházakra, iskolára és munkahelyekre kellene költeni az EU-s pénzeket, ez a Momentum számára a szentháromság. Fekete-Győr András pártelnök a párt EP-programbemutatóján arról is beszélt, hogy szerinte Európában látják, hogy Orbán Viktor ellopja a pénzt, ezért veszélyben vannak a Magyarországnak járó EU-s pénzek – írja az index.

Programbemutatót tartott szombat délután a Momentum, amely az EP-listájáról már december végén döntött. Két hónapja lehet tehát tudni, hogy a párt külön listát állít, amelyet Cseh Katalin, Donáth Anna és Nemes Balázs vezet.

Fekete-Győr András elnök a programbemutatón ismertette, hogy a Momentum milyen európai politikát látna szívesen, akárhány képviselőt is juttat az EP-be. A Momentum európai céljait egy mondatban is összefoglalta az elnök:

Ami Orbánnak Isten – haza – család, az nekünk kórház – iskola – munkahely. Ez a mi szentháromságunk.

Fekete-Győr azt fejtette ki a beszédében, hogy erre a három célra kellene tehát többet költenie az EU-nak, és a Momentum szívesen látná, ha jobban osztanák el a pénzt Magyarországon. A teljes beszéd itt található.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője azt mondta: a választás tétje, hogy belátjuk-e, hogy “jövőnk csak a mi döntésünkön múlik”, hogy a kivándorlást fontolgató fiatalok számára látszik-e megfelelő jövőkép Magyarországon. A Momentum Magyarországnak európai jövőt szeretne, amelyet “jól tudjuk, Orbán Viktor nem tud biztosítani”. Ezzel szemben Cseh szerint a momentumosokra az jellemző, hogy “értjük a jövőt, értjük Európát, értjük Magyarországot is”

A Momentum programjában egyebek mellett az szerepel, hogy

  • vezessék be az eurót;
  • Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez;
  • 2024-től az európai pártcsaládok egy-egy közös európai listát állítsanak, és az EP-választáson minden európai állampolgár ezekre a listákra szavazhasson;
  • az Európai Bizottság elnökét közvetlen módon válasszák;
  • álljon fel állandó európai hadsereg;
  • erősítsék meg a Frontexet, az európai határvédelmi szervezetet ;
  • tejesszék ki az Erasmus-programot, vezessék be az európai vasúti bérletet minden érettségizőnek;
  • vezessék be az oktatásban az európai uniós ismereteket.

(Kiemelt kép: Momentum.hu)