A harmadik legnagyobb EP-frakció alelnöke lett a Cseh Katalin

A Momentum EP-képviselőjét, Cseh Katalint választotta nagy többséggel egyik alelnökének az Renew Europe (Európa Megújul) frakció. – írja az index.hu

A Momentum EP-képviselőjét, Cseh Katalint választotta egyik alelnökének az Európai Parlament liberális frakciója szerda délelőtt. A Renew Europe (Európa Megújul) nevű képviselőcsoport vezetője pedig a volt román miniszterelnök és volt EU-biztos Dacian Cioloș lett.

A liberálisok alkotják a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot az Európai Parlamentben a néppárti és a szociáldemokrata frakciók után.

A 108 fős frakcióból 106-an szavaztak a szerda délelőtti ülésen, Cseh Katalin a második legtöbb szavazattal, 82-vel lett alelnök.

Ahogyan azt mi is megírtuk, a Momentum fiatal politikusa az EP-választás előtt is szerepet vállalt a liberális pártcsaládban: tagja volt annak a „Team Europe” nevű csapatnak, amely a liberálisok nemzetközi kampányát vezette.

Kimondhatatlan öröm és büszkeség, hogy a mai nappal megválasztottak az Európa megújításáért dolgozó frakció, a Renew Europe alelnökének. Hatalmas elismerés és biztatás ez annak a több százezer embernek, aki májusban a Momentumot választotta – és annak a több milliónak, aki egy szabadabb, sikeresebb, európaibb Magyarországot szeretne. Velük és értük fogok dolgozni a következő években egy tisztább, demokratikusabb Magyarországért és egy dinamikusabb, megújuló Európáért.

– nyilatkozta Cseh Katalin az EUrologusnak.

Korábban tíz éven át a belga Guy Verhofstadt vezette a liberálisokat az Európai Parlamentben. Ő most arra készül, hogy az Európai Parlament elnöke lehessen. A saját frakciója támogatja, a két másik nagy csoport: a Néppárt és a szociáldemokraták még nem álltak elő hivatalos jelölttel. Az, hogy végül ki lesz az Európai Parlament elnöke, nemcsak a parlamenten múlik, hanem azon is, hogy az EU más fő testületeinek: az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az élére milyen pártállású és milyen nemzetiségű politikusok kerülnek. Ugyanis arra fognak törekedni az EU vezetői, hogy politikailag és földrajzilag kiegyensúlyozzák a fő tisztségeket. Az államfők és kormányfők az eheti ülésükön kezdenek el érdemben tárgyalni a nevekről.

(Forrás: index.hu)
(Kiemelt kép: index.hu)