100 éves lett Bálint gazda

Budapest — Családi körben ünnepelte a 100. születésnapját Bálint György, aki különleges meglepetést kapott. Felesége, Antónia megkereste száz barátját, akik egy direkt a jubileumra összeállított kötetben meséltek róla és köszöntötték Bálint gazdát. – írja a blikk.hu

Volt mire emlékezni, hiszen az élete kész regény, a történelem viharában többször került életveszélybe és borzalmasan nehéz helyzetbe, de mindig kilábalt belőle. Hiszen 1942-ben munkaszolgálatra vitték egy kőbányába, ahonnan 42 kilósan szökött meg, majd koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan 1945-ben szabadult. Aztán kuláknak nyilvánították és elvették a földjét, az otthonát, munkát sem nagyon kapott. Ő azonban sosem adta fel, mint mondja, a munka és a föld szeretete mindig erőt adott neki. Így jöttek a szakmai sikerek és kitüntetések is, a nagyközönség pedig 1981 és 2009 között az Ablak című televíziós műsorban ismerte és szerette meg.

A családi összejövetel előtt egy kicsit lefeküdtem pihenni, így készültem. Azt gondoltam, engem már semmilyen ajándékkal sem lehet meglepni, hiszen mindenem megvan. Ám a feleségemnek most sikerült igencsak meghatnia, hiszen felkeresett száz barátot az életemből, akik nagyon kedves szavakkal köszöntöttek. Még egy hozzám hasonlóan koros kollégámat is felkutatta, akivel az első munkahelyemen, egy állami gazdaságban dolgoztunk együtt.

— mondta a lapnak Bálint György.

Ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna. Ráadásul a családtagok is benne vannak a kötetben, sőt, azok is meg lettek említve, akik már nincsenek közöttünk. Mindenkiről van fotó, örömmel lapozgatom

– tette hozzá Bálint gazda, aki a jeles nap emlékére egy négy fotóból álló „történelmi arcképcsarnokot” is megosztott magáról közösségi oldalán. Az elsőn még kisgyerekként látható játék közben. A másodikban már kamasz, a harmadikon felnőttként szemlélhetjük a kertészmérnököt, a kiskertek gondozásának nagy tudorát. A negyediken pedig napjainkban látható az örökifjú Gyuri bácsi. Több százezer rajongója egyként írta: „Isten éltesse, Gyuri bácsi!”

Két tortát is kapott

Száz év esetén több torta is dukál az ünnepeltnek.

Mivel a rengeteg gyertya el sem fért volna a tortákon, tűzijáték volt helyette, így nem kellett elfújnom

– nevetett Bálint György.

Kettőt is kaptam, az egyik joghurtos-málnás volt, a másik pedig csokiból készült. Nagyon ízletesek voltak.

(Forrás: blikk.hu)
(Kiemelt kép: blikk.hu / Varga Imre)